top of page
«Hilsen fra en som lånte litt lys»
«Hilsen fra en som lånte litt lys»

tor. 07. des.

|

Mellomrommet Sagene

«Hilsen fra en som lånte litt lys»

Utstillingsåpning torsdag 7.des kl 17 Rune Elgaard er maler, født i Danmark, utdannet ved akademiet i Oslo, Trondheim og Aarhus. I desember har vi gleden av å vise hans rykende ferske bilder, i årets siste måned ved Mellomrommet Sagene

Mellomrommet Sagene

07. des. 2023, 17:00

Mellomrommet Sagene, Kristiansands gate 1, 0463 Oslo, Norge

åpningstider ons - søn 12-16

«Hilsen fra en som lånte litt lys»

Rune Elgaards praksis som maler er kjennetegnet av bruk av motiver som allerede eksisterer. Han er opptatt av dekonstruksjon: å finne, velge ut og male found footage og tekst. Historien og kulturen – høy, lav og alt det imellom – oppfatter han som et reservoar av tegn som kan rekombineres. Det nye er aldri nytt, i ordets egentligste betydning – oppstått av intet. Tvert imot er det nye alltid en collage av ting som allerede er til.

 

William Burroughs påsto at språket er et virus, og Elgaards nye verk kan fremstå som infiserte. Vi ser bokstaver som danner en tekst, men den har mistet sin funksjon som betydningsbærende – eller i hvert fall sin funksjon til å formidle klart – siden bokstavene på lerretene står ovenpå hverandre. Teksten reduseres (eller kanskje opphøyes?) til kalligrafiske tegn. Den svenske kunstneren, Dan Wolgers snakker i er intervju om at når man arbeider på atelieret, skal man ikke høre på musikk men skru på en utenlandsk radiokanal som sender på et språk man ikke forstår. Møtet med Elgaards malerier kan fremkalle en slik reaksjon. Man prøver å dechiffrere tekstene, men de spenner ben for seg selv, og man når aldri frem.

 

Og så likevel. Noe vet vi. Utstillings-tittelen er en strofe fra et dikt av den danske poeten Søren Ulrik Thomsen. Han siteres også i et maleri der det unntaksvis er mulig å lese hva som står. Her ser vi en krøllete serviett med sitatet:

«eftersom intet af dette giver mening og alligevel finder sted, må det være af største betydning».

Thomsen – og via ham, Elgaard – motstiller mening og betydning. De to er ikke det samme. Mening er det som formidles i klartekst, betydninger har en mindre tydelig kontur uten at det gjør dem til nonsens eller direkte ikke-eksisterende. Poesien viser retning, men den er ikke et kart. Det samme gjelder for Elgaards nye malerier. Med Thomsens ord «finder de sted» og unnslipper en enkel tolkning. Det er tydelig at Elgaard har venerasjon for sin tidligere professor, den engelske kunstneren John Murphy:

 

«I'm aiming to create meaning in the space that exists between the words and the image, without at the same time specifying meaning...the subject comes to rest somewhere outside the mere facts of a piece.»

John Murphy

Åpningstider ti-to 12-16 til 20.des

Sted: Mellomrommet Sagene  - Inngang fra Arendalsgata 

Del arrangementet

bottom of page